lauantai 2. elokuuta 2014

Ukrainassa kuollut jopa 20 ihmistä


Tavoistaan poiketen Helsingin Sanomat korostaa Ukrainan sodan tragediaa ja inhimillistä kärsimystä tuoreessa jutussaan kertoen jopa 20 ihmisen kuolleen toissayön väkivaltaisuuksissa. Koska kyse on Helsingin Sanomista, ei uutinen kuitenkaan tälläkään kertaa koske siviilien kuolemia tai kärsimyksiä, vaan lehti keskittyy jutussaan ainoastaan Ukrainan television raportoimiin kaatuneisiin sotilaisiin.

Helsingin Sanomat kirjoittaa:

"Ukrainalainen televisiokanava kertoi perjantaina, että 20 sotilasta olisi kuollut Venäjän-mielisten separatistien iskussa yöllä Itä-Ukrainassa. [...] AFP:n mukaan Ukrainan armeijan puhemies kertoi, että yön aikana oli saanut surmansa 14 henkilöä, joista 10 olisi ollut maan sotilaita."

Eli YK:n raportoimat sadat siviiliuhrit tai esimerkiksi vain päivää aiemmin Reutersin raportoimat Ukrainan pommituksissa kuolleet lukuisat siviilit eivät ole Helsingin Sanomille uutinen, mutta ukrainalaissotilaiden kuoleminen on. Sanomavahti haluaa tässä kohtaa korostaa myös ukrainalaissotilaiden kuolemien olevan tragedia monen heistä ollessa ukrainalaismedian mukaan sotaan vastentahtoisesti värvättyjä, oman onnensa nojaan jätettyjä miehiä, mutta objektiivinen uutisointi vaatisi tasapuolisuutta, johon Helsingin Sanomat ei näytä uutisoinnissaan edes haluavan pyrkiä.

Merkillepantavaa on sen sijaan kuinka Helsingin Sanomat pyrkii hienovaraisesti luomaan jutussaan kuvan pahaa-aavistamattomista, tulitaukoa viettävistä ukrainalaissotilaista, jotka syyttä suotta joutuivat kapinallisten aggression kohteeksi. Helsingin Sanomien maalailuista poiketen Ukrainan valtion uutistoimisto ei tee asiasta sen suurempaa numeroa tietäen varsin hyvin julistamansa tulitauon olleen yöllä jo ohi. Lisäksi on ehkä syytä mainita, että kyseisen taistelun tapahtumapaikka on noin 30 kilometrin päässä MH17-turmapaikasta. Toki "lähellä" on suhteellinen käsite, se on Sanomavahdinkin myönnettävä.

Helsingin Sanomat korostaa:

"Ukrainan armeija ilmoitti torstaina pitävänsä päivän mittaisen tauon taisteluissa Itä-Ukrainassa."

Tähän mm. YK:n turvallisuusneuvoston ja G7-maiden vaatimukseen Ukraina suostui lopulta vasta Yhdysvaltojen John Kerryn tavattua Ukrainan ulkoministerin. Mielenkiintoiseksi Helsingin Sanomien kannalta tämän Ukrainan ilmoittaman päivän tulitaukon tekee lehden jutussaan käyttämä kuva, jonka kuvatekstistä käy ilmi Ukrainan jatkaneen sotatoimia torstaina. Siis huolimatta itse ilmoittamastaan tulitauosta. Tätä seikkaa ei Helsingin Sanomat kuitenkaan lähde jutussaan selittämään.

Koska käytännössä päivittäisten siviiliuhrien sijaan Helsingin Sanomat halusi kirjoittaa jälleen uuden jutun sodassa kuolleista ukrainalaissotilaista, on lehdellä ilmeisimminkin hyvät perustelut sille miksi heille uutisarvoisia kuolemia ovat vain ukrainalaissotilaat. Sanomavahdille nämä perustelut eivät ole selvinneet. Onko lehden valitsema näkökulma mahdollisesti tulkittava siten, että Helsingin Sanomille ukrainalaissotilaan oikeus elää on tavallista ukrainalaista merkittävämpi? Lehden uutisointia seuratessa tältä päätelmältä on vaikea välttyä.








1 kommentti:

  1. Ehkä Hesarin toimituksessa soi taustamusiikkina "Ateenalaisten laulu": "Kaunis on kuolla kun joukkosi eessä urhona kaadut..." Ja mikä on kaunista, sopii Hesarin julkaistavaksi. Sen sijaan mitään kaunista ei ole siinä, kun Ukrainan armeijan tykistön haja-ammunnassa vahnhainkodin asukkaat kuolevat rullatuoleihinsa tai puistossa kävelyllä ollut perhe, isä, äiti ja pieni lapsi, kuolevat käsi kädessä puiston nurmikolle. Hesari vain yrittää tehdä tästä parempaa ja kauniimpaa maailmaa - Ukrainan fasistien kanssa samassa rintamassa!

    VastaaPoista